A szívinfarktus sokkal veszélyesebb a nőkre nézve

Mind a kiváltó okokat, mind a figyelmeztető jeleket tekintve a szívinfarktus igen sokban különbözik a nőknél és a férfiaknál. Nem véletlenül nevezik “esélyegyenlőségi gyilkos” betegségnek. Az Egyesült Államokban a legtöbb nő halálát ez okozza, felismerni a rá utaló tüneteket azonban pont ennél a nemnél igen nehéz, sokszor szinte lehetetlen.

A nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak hányingert, légszomjat, hát- és állkapocs fájdalmat, sokkal inkább, mint a szívinfarktushoz legáltalánosabb tünetként kapcsolt mellkasi panaszokat, ami elsősorban a férfiakra jellemző. Ezért fordulhat elő, hogy még az orvos sem ismeri fel és tudja időben azonosítani a jeleket, így a beteg nem részesülhet megfelelő kezelésben. Kiváltó okok tekintetében is van eltérés a két nem között, például a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatal nők körében sokkal gyakoribb a szívinfarktus, de ugyanez mondható el a magas vérnyomásban szenvedő nőkről is.

Összességében tehát a nők esetében jóval inkább fennáll az esélye annak, hogy a szívinfarktus bekövetkezik, egyrészt a fokozottabb hajlam, másrészt a megtévesztő és egyéb betegséggel könnyen összekeverhető tünetek miatt.

Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

A nők kevésbé valószínű, hogy időben megkapják azokat a kezeléseket, melyek adott esetben az életüket menthetnék meg. Tanulmányok szerint a nők ritkábban részesülnek olyan agresszív kezelésekben – pl. angioplasztika, bypass-műtét – szívinfarktust követően, mint a férfiak. A százalékos adatok sokatmondóak és arra figyelmeztetnek, hogy nagyobb hangsúlyt kell fordítani a nők felvilágosítására a szívbetegségekkel, így a szívinfarktussal kapcsolatban is. Ehhez kapcsolódóan az is fontos, hogy azt a tévhitet, mi szerint a szívinfarktus a férfiak betegsége, mielőbb felszámolják a nők körében.

0