Az étrend és a daganatok közti összefüggés

Hogy az étrendünk hatással van egészségünkre, rég tudjuk. De hogy pontosan milyen összefüggés van a táplálkozásunk és a daganatok kialakulása között, már kevésbé ismert. Pedig a kapcsolat szorosabb, mint hinnénk. Kutatások szerint a tápanyagszegény étrend és a mozgásszegény életmód a két fő rizikófaktora a ráknak. A jó hír viszont az, hogy mindkét téren tudunk tenni a megelőzés érdekében!

Amellett, hogy abbahagyjuk a dohányzást, a legfőbb, amit tehetünk, hogy megtartjuk egészséges testsúlyunkat egész életünkben. Ezt pedig legkönnyebben a változatos, tápanyagokban gazdag étrend segítségével tehetjük, ami garantáltan nem vezet elhízáshoz. Kutatók szerint 10-ből egy rákos betegség megelőzhető lenne a helyes táplálkozással, bár a közvetlen kapcsolatot a kettő között nehéz megfejteni, olyan bonyolult az összefüggés. Az elfogyasztott egészséges élelmiszereket számtalan tápanyag és más hasznos összetevő alkotja. Ezek közül sok hatással lehet a rák kialakulásának valószínűségére, de előfordulhat, hogy egyes tápanyag kombinációk növelik védettségünket a betegségekkel szemben.

Egyértelműen bizonyított, hogy a szájüregi, a torok-, a bél-, a gyomor- és a nyelőcső rák szempontjából komoly kockázati tényezőt jelent a kiegyensúlyozatlan táplálkozás. Az Egyesült Királyságban 120 különböző daganat típusról bizonyították be, hogy összefüggésbe hozhatók a zöldségekben, gyümölcsökben szegény étrenddel.

Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

Nagyon kevés olyan élelmiszer van, amiről biztosan tudjuk, hogy csökkentheti a rák kockázatát, ezzel kapcsolatban a kutatások folyamatosan zajlanak. Azonban kijelenthető, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben lévő rengeteg vitamin, rost, ásványi anyag képes megtisztítani a szervezetet a DNS-t károsító vegyi anyagoktól, segít helyreállítani a sérült DNS-t és blokkolja a rákot okozó vegyi anyagokat.

0