Így kerülhetjük el a szívinfarktust!

Egészségünkért felelősséget vállalni nem hiábavaló. A szívbetegségek ma is a vezető halálokok közé tartoznak, 4-ből 1 esetben ezek felelősek az elhalálozásért. Az elmúlt években a helyzet javult a néhány évtizeddel ezelőttihez képest, hála annak, hogy mind többen figyelnek oda életmódjukra, étkezésükre, egészségükre. Ahhoz, hogy a szívinfarktust megelőzhessünk, a legjobb módszer, ha megértjük, hogy pontosan mi okozza. A legnagyobb kockázat ugyanis a tudatlanság.

A szakemberek számára már régóta nem kérdéses az összefüggés a mozgás és a szívbetegségek megelőzése között. Heti 5 nap napi 30 perc edzéssel és már tettünk az ügy érdekében. Nem kell túl szigorúnak sem lenni magunkhoz, akár egy tempósabb séta is megfelel a célnak.
Odafigyelni a súlyunkra több ok miatt is tanácsos. Az egyik az, hogy elkerülhetjük a szívinfarktust, ha a testtömeg indexünk az egészséges határon belül – 18,5-25 között – mozog. Amennyiben túl magas ez az érték, az elhízás magas koleszterinszinthez és vérnyomáshoz vezethet, melyek az infarktus legfőbb rizikófaktorai.

Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

A stressz szintén hatással van szívünkre. A negatív érzelmi állapotokat a lehető leggyorsabban tanácsos feldolgozni. A stressz hatására adrenalin termelődik, ami emeli a pulzusszámot és a vérnyomást is. Ha nem találjuk meg a megfelelő relaxációs technikát a stressz csökkentésére, kérjünk orvosi segítséget!

Az egyik legfontosabb pedig a helyes étkezős, ami nagy mértékben tudja csökkenteni esélyünket a szívinfarktusra. A mediterrán stílusú étrend követése javasolt, sok hallal, zöldséggel, könnyű fehérjékkel, egészséges zsírokkal. Válasszuk az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, a telítetlen zsírsavakban gazdag lazacot és pisztrángot, valamint a leveles zöldségeket. Az avokádót, szívünk egyik legjobb barátját, legalább hetente fogyasszuk!

0