Magas a vérnyomása? Ezeket ne fogyassza!

Ha a tendencia így folytatódik tovább, 2030-ra a felnőtt lakosság majdnem felét fogja érinteni a magas vérnyomás betegség. Miért jelent ez komoly problémát? Mert a betegek jelentős része még csak nem is tud a betegsége meglétéről! A magas vérnyomást ugyanis nagyon nehéz felfedezni, mivel tünetei igen enyhék. Ugyanakkor ez a betegség a legfőbb rizikófaktora a stroke-nak és a szívbetegségeknek, melyek a halálozások jelentős részéért tehetők felelőssé.

Akinél már sikerült felismerni a magas vérnyomást, életmód változtatással sokat tehet azért, hogy egészségét visszaszerezze és megőrizze a jövőben. Egyes ételek és italok elhagyása máris rengeteget számít hosszútávon a vérnyomás értékek szempontjából. Léteznek olyan élelmiszerek, melyeket jobb teljesen elhagyni, de legalábbis minimalizálni azoknak, akik magas vérnyomásban szenvednek.

A szalámik és a feldolgozott húsételek valódi nátrium bombák. Ezeket a húsokat gyakran pácolják, fűszerezik sóval. Mikor elfogyasztjuk őket kenyérrel, savanyúsággal, sajttal egy egyszerű szendvicsben, máris a napi sószükségletünk többszörösét vettük magunkhoz. Ugyanez áll a mirelit pizzára, a konzerv ételekre és a paradicsomos tésztaszószokra, konzervekre paradicsompürékre, paradicsomlevekre is. Alapszabály, hogy akinek magas a vérnyomása, kerülje ezeket vagy keressen belőlük csökkentett nátrium tartalmú változatot.

Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

A túlzott cukorfogyasztás közvetlen összefüggésben áll az elhízással, különösen a cukrozott italok növelik a túlsúly esélyét, amivel együtt a vérnyomás is emelkedik. Érdemes kerülni a telített és transzzsírokat is. A csirkebőr például tele van telített zsírokkal, akárcsak a vörös húsok, a magas zsírtartalmú tejtermékek és a vaj is.
Ha már diagnosztizálták a magas vérnyomást, muszáj odafigyelni az étkezésre, amin keresztül nagyon egyszerűen csökkenthetők a kóros értékek.

0