Okozhat-e daganatot a stressz?

Tudósok felfedezték, hogy a mindennapos stressz növeli a rák kialakulásának esélyét. Bármiféle trauma, legyen az érzelmi vagy fizikai, egyenes út lehet a rákra hajlamosító génmutációk számára a betegség kifejlesztéséhez. Potenciálisan halálos kombináció ez! A vizsgálatok eredményei azt mutatják, a betegség kialakulását befolyásolhatják az érzelmi állapotok, beleértve a mindennapi munka és a magánélet miatt átélt stresszt is.

Mostanáig a kutatók úgy gondolták, egyetlen sejtben több génmutációra van szükség egy daganat kifejlődéséhez. Azonban kimutatták, hogy a mutációk akkor is elősegítik a daganat létrejöttét, ha különböző sejtekben találhatók, de a stressz utat nyit közöttük. Hogy az érzelmi stressz elősegíti a betegségek kialakulását, nem új keletű elképzelés. Azonban most már a rákkal is összefüggésbe hozták, nem véletlen, hogy a daganatok megelőzésének legfontosabb lépései között említik immár a stressz leküzdését, a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását is.

Hogy a stressz a rák egyik kiváltó oka lehet, valójában a század eleje óta tudjuk, de legalábbis feltételezzük. 1908-ban egy nemzetközileg elismert dietetikus és gyógynövény szakértő fejtette ki megalapozott véleményét arról, hogy a daganatok kialakulásának egyik legfőbb oka a stressz. De hogyan vezethet a stressz rákhoz?

Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

Többféle módon is. Például összekapcsolhatja a rákra hajlamosító génmutációkat, a stresszhelyzetben felszabaduló hormon is hozzájárul a daganat növekedéséhez vagy éppen megakadályozza a daganatos sejtek pusztulását.
Amit tehetünk, hogy igyekszünk megteremteni a test és lélek egyensúlyát, az érzelmi traumákat pedig a lehető leggyorsabban megpróbáljuk lezárni, még mielőtt azok daganatok vagy más krónikus betegségek kialakulását segítenék elő.

0