Okozhat-e stroke-ot a stressz?

A stressz ma már életünk velejárója. Kiküszöbölni, elmenekülni előle nem lehet, legfeljebb megtanulni kezelni, könnyebben feldolgozni. Erre számos technika áll rendelkezésünkre, érdemes többet kipróbálni, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Az elmúlt évtizedekben a tudomány óriási energiákat fektetett abba, hogy a stressz egészségre káros hatásait alaposabban feltérképezze. Kétséget kizáróan tudjuk, hogy számos betegség forrása és egyre valószínűbbnek látszik, hogy a stroke-kal is összefüggésbe hozható.

Bár a szakemberek szerint óvatosan kell kezelni a stroke és a stressz kapcsolatát, egyre inkább valószínű, hogy a pszichés stressz növeli a kockázatot. Új kutatás szerint azoknak, akik agresszívebbek, feszültebbek, lobbanékonyabbak, türelmetlenebbek, nagyobb eséllyel lesz stroke-juk, mint az életet lazábban felfogó embertársaiknak. Aki krónikus stresszben éli életét, csaknem négyszeresére növeli a stroke esélyét. Ráadásul ez az a faktor, ami már fiatalabb korban is növeli a rizikót. Míg a stroke többnyire 60-65 éves kor felett jelentkezik, a stresszel összefüggésben akár már évtizedekkel korábban is kialakulhat.

Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

Egyes szakértők szerint a stressz tehát legalább olyan mértékű kockázatot jelent a stroke szempontjából, mint a magas vérnyomás vagy a mozgásszegény életmód. Egy vizsgálat szerint a stroke-ot elszenvedettek többségénél a megelőző 8 hónapban előfordult krónikus stressz, ami nagyban növelte a rizikót és el is vezetett a végső összeomláshoz. De mit tehetünk, ha nem tudjuk teljesen kizárni a mindennapjainkból? Amennyire lehetséges, próbáljuk meg könnyebben elengedni a stresszes élethelyzeteket, erre az egyik jó módszer, ha közben saját egészségünkre gondolunk.

0