Mi a lanolin?

A lanolint a kozmetikai ipar gyakorta használja például krémek, kenőcsök, szappanok (pl. babaszappan) előállításához. A gyapjú zsiradékából állítják elő. Gyapjúzsírnak, gyapjúviasznak is hívják, a gyapjú mosásakor savak hozzáadásával zsírréteg formájában elkülönül a víztől. Tulajdonképpen a juh verejtéke, és már az ókorban használták. Sárgásfehér színű, szagtalan, 40 Celsius-fokon olvadó anyag. A tisztított lanolint 1885-ben Liebreich hozta létre. A kozmetikai termékek a lanolin mellett többek között 20 % olívaolajat, valamint különféle illóolajokat is tartalmaznak.

Megosztás

Hírlevélre feliratkozás         

 LAPOZZ TOVÁBB! Szépség, pihenés >> 

Tartalomjegyzék >>                              A legfrissebb kérdések és válaszok >>

 Tudásteszt >>                  Önismereti tesztek >>

 

Friss cikkek

Ki találta fel a gabonapelyhet?

Hogyan jött rá a feltaláló, hogy gabonából könnyű pelyhet lehet készíteni?

Miért okoz égő érzést a csípős étel a szánkban?

... és hogyan csillapítsuk?

Honnan kapta a lóbalzsam a nevét?

Mi a lóbalzsam nevének az eredete, és miből készül ez a gyógyhatású kenőcs?
 

Legolvasottabb cikkek

Milyen állat a címeres ökör?

A "címeres ökör" kifejezéssel leggyakrabban átvitt értelemben találkozunk. Létezik-e ilyen állat?

Milyen állat a szirén, a griff, a kentaur, a szfinx és a szatír?

Egyik sem valóságos állat, mesékben, mítoszokban szerepelnek...

Melyek a lego alapszínei, és mit jelent a "lego" szó?

És ki a lego feltalálója?