Mi a lanolin?

A lanolint a kozmetikai ipar gyakorta használja például krémek, kenőcsök, szappanok (pl. babaszappan) előállításához. A gyapjú zsiradékából állítják elő. Gyapjúzsírnak, gyapjúviasznak is hívják, a gyapjú mosásakor savak hozzáadásával zsírréteg formájában elkülönül a víztől. Tulajdonképpen a juh verejtéke, és már az ókorban használták. Sárgásfehér színű, szagtalan, 40 Celsius-fokon olvadó anyag. A tisztított lanolint 1885-ben Liebreich hozta létre. A kozmetikai termékek a lanolin mellett többek között 20 % olívaolajat, valamint különféle illóolajokat is tartalmaznak.

0