Home Táplálkozás A tejtermékek szerepe az egészséges étrendben

A tejtermékek szerepe az egészséges étrendben

14
0
Fontos a tej fogyasztása

A tej és a tejtermékek sokféle értékes tápanyagot tartalmaznak. A szakértők véleménye mégis megoszlik arról, hogy van-e helyük az egészséges táplálkozásban. Természetesen nem minden tejtermék egyforma. Nem mindegy, hogy erősen feldolgozott, adalékanyagokkal és cukrokkal dúsított tejdesszerteket vagy szabadban legelő tehenektől származó, friss sajtot fogyasztunk rendszeresen.

A világ népességének 75%-a laktózérzékeny, azaz nem tudja lebontani a tejcukrot. A tejtermékek náluk hasmenéssel, hányással, hasfájással, puffadással kísért emésztési zavarokat idézhet elő. Azonban számos tejtermék létezik, amiket a laktózérzékenyek is biztonsággal fogyaszthatnak, ezek pedig valóban beilleszthetők az egészséges étrendbe.

A tej és a tejtermékek értékes forrásai az egészséghez szükséges ásványi anyagoknak és vitaminoknak. Magas kálcium tartalmuk erősíti a csontokat és a fogakat, a bennük lévő magnézium jó hatással van az izmokra és az idegekre, a foszfor pedig az energiatermelés fontos szereplője. D-vitaminból egy felnőtt a napi szükséges mennyiség 24%-át fedezheti, ha megiszik egy bögre tejet, B12-vitaminból pedig az ajánlott mennyiség 18%-ához juthat hozzá.

A tejben és a tejtermékekben megtalálható folsav segíti az egészséges sejtek képződését, a cink erősíti az immunrendszert, ezzel ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben, a sok fehérje pedig az egészséges fejlődést és növekedést segíti elő. A zsírszegény tejtermékek nem tartalmazzák az egészséges zsírokat és a zsírban oldódó vitaminokat. A magas zsírtartalmú tejtermékek viszont jó hatással vannak az anyagcserére, ezáltal csökkentik az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here