Home Betegségek jelei Paraziták a belekben – Ezekre a jelekre figyelj!

Paraziták a belekben – Ezekre a jelekre figyelj!

15
0
Figyelej oda magadra!

A gondolat, hogy bennük egy parazita élősködik, rémisztő lehet, de ne higgyük, hogy egyedül vagyunk ezzel a problémával! A fertőzés többeket érint, mint gondolnánk, előfordulása pedig nem csak a fejletlen országokban gyakori, hanem a világ legfejlettebb részein is. A személyes higiénia hiányát sem okolhatjuk érte, hiszen a paraziták nagyon trükkösek és kitartóak, ezért nem kell szégyenkeznünk az orvos előtt!

A paraziták egész seregnyi tünetet képesek okozni, ezeknek pedig csak kis része kapcsolódik közvetlenül az emésztőrendszerhez. Megfertőződhetünk a nem kellően megfőzött vagy átsütött húsok révén, ha úszás közben véletlenül kortyolunk a tavak, folyók vízéből, ha mosatlanul eszünk zöldséget, de még akkor is, ha a talpunkhoz érünk, hiszen ezek az apró élőlények nagyon szívesen utaznak ott.

Rengeteg különféle parazitával fertőződhetünk meg, melyek mindegyike más-más, ugyanakkor nagyon sok tünetet produkál. Ez nagyban megnehezíti a diagnózis felállítását, hiszen a fertőzés jelei sok más betegségre is utalhatnak. Hasmenés, székrekedés, puffadás, nyugtalan alvás, bőrkiütések, a fogak csikorgatása éjjel, izomfájdalom, kimerültség, depresszió, csillapíthatatlan éhségérzet, vashiányos vérszegénység – ezek mind utalhatnak arra, hogy paraziták fészkelték be magukat a bélrendszerünkbe.

A fertőzés megállapítása székletvizsgálattal történik, ennek során azonosítják őket. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. A parazitáknak nagyon sajátos az életciklusuk, ám ahhoz, hogy a vizsgálat minden kétséget kizáróan igazolni tudja jelenlétüket, élő példányokra van szükség a székletben. Nem ritka, hogy a fertőzést a vizsgálat során nem sikerül felismerni, ilyenkor meg kell ismételni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here