Egészség egyszerűen! Baba-mama, táplálkozás, betegségek értehőten

Tünetek, amik súlyos betegségek jelei lehetnek

Ismerjük be: gyakran könnyebb magunkat nyugtatva szemet hunyni egyes tünetek felett, mint felkeresni az orvost és utánajárni a kiváltó okoknak. Könnyebb, de közel sem biztos, hogy jobb megoldás. Ha az alábbi tünetek bármelyike jelentkezne, nincs hezitálás, irány az orvos!

A mellkasi fájdalom az egyik legvészesebb tünet. A szorító érzés közelgő szívrohamot jelezhet, ilyenkor egy percnyi gondolkodási idő sincs. Amennyiben enyhébb mellkasi fájdalmat tapasztalunk, akkor is jobb, ha orvos ítéli meg az állapot súlyossági fokát. A szívrohamnak nem a kizárólagos tünete a mellkasi fájdalom, jelezheti még hányás, hátfájás, extrém fáradtság érzet is.

A fejfájásnak is létezik olyan változata, ami azonnali beavatkozást igényel. Amikor a semmiből hirtelen csap le az a korábban soha nem tapasztalt fájdalom, ütőértágulatról lehet szó. Ha az ér megreped, oxigénhiány léphet fel és agyödéma alakulhat ki. Az aneurizmát nem lehet összetéveszteni a migrénnel, mert nem csak kínzó, de egyenesen elviselhetetlen fájdalmat okoz.

Ha azt vesszük észre, hogy a vádlinkban lábfájás és egyszerre duzzanat jelentkezik, azonnal tárcsázzuk az ügyelet számát! A tünetek vérrögöt is jelezhetnek, ami akár végzetes is lehet, tüdőembóliát okozhat, ami évente több százezer ember haláláért felelős. Ha a beteg időben orvoshoz kerül, a túlélési esélye 90%-os.

A kiszáradás gyerekeknél akár egy nap alatt is kialakulhat, ha a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyihez hozzá tud jutni. A hányás, hasmenés, láz mind elősegítik a dehidratációt, melynek tünetei a szájszárazság, megduzzadt nyelv, szédülés, heves szívdobogás, zavartság, ájulás vagy ájulás közeli állapot. A kiszáradás azonnali orvosi segítséget igényel!

Akár ez is tetszhet

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.