Home Betegségek jelei Nem biztos, hogy gyorsan múlik – A nyakfájás betegséget is jelezhet

Nem biztos, hogy gyorsan múlik – A nyakfájás betegséget is jelezhet

15
0

A nyaki fájdalom nagyon gyakran jelentkezik, a felnőtt lakosság kb. 10%-át érinti. Mértéke a tompa fájdalomtól a sokkoló, szúró érzésig terjedhet, kísérheti zsibbadás vagy izomgyengeség is. A nyakfájás az esetek többségében hamar megszűnik, néhány óra vagy néhány nap alatt. Ha ennél tovább tart, akár hetekig is elhúzódik, krónikus nyakfájásról beszélünk.

A nyaki fájdalom hátterében egészen egyszerű okok is állhatnak. Ha túl nagy súlyt emeltünk, ha sokáig ülünk görnyedve az íróasztalnál vagy a kormány mögött vagy ha éjjel összeszorított állakapoccsal aludtunk, valószínűleg fájni fog a nyakunk. Egyes esetekben azonban betegség előjele is lehet.

Ha a nyaki fájdalom lesugárzik a karokba, a kézbe és az ujjakba, nyaki porckorongsérvre vagy idegbecsípődésre gyanakodhatunk. Ilyenkor kísérőtünetként jelentkezhet zsibbadás, bizsergés is a végtagokban, ezek a tünetek pedig kialakulhatnak hirtelen és fokozatosan is. Az ilyen típusú nyaki fájdalom általában műtét nélkül, pl. fizikoterápiával kezelhető.
Gerincbántalmak állhatnak fenn, ha a nyakból a karokba kisugárzó fájdalom már a végtagok koordinációjában is problémát okoz. Ilyenkor a finom motoros készségek nem működnek megfelelően és nyilalló fájdalomérzet jelentkezik.

A nyaki fájdalom az agyhártyagyulladás tünetei közé is besorolható. Ilyenkor természetesen nem önmagában jelentkezik, hanem számos más tünettel együtt, mint a fejfájás, hányás, láz vagy levertség. A reuma szintén produkálhat nyakfájást, de tünete lehet a gerincvelő daganatnak is, amennyiben neurológiai tünetek, zsibbadás, gyengeség, a székelési és vizelési szokások megváltozása kísérik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here