Home Betegségek jelei Magas a vérnyomása? Ezeket ne fogyassza!

Magas a vérnyomása? Ezeket ne fogyassza!

22
0

Ha a tendencia így folytatódik tovább, 2030-ra a felnőtt lakosság majdnem felét fogja érinteni a magas vérnyomás betegség. Miért jelent ez komoly problémát? Mert a betegek jelentős része még csak nem is tud a betegsége meglétéről! A magas vérnyomást ugyanis nagyon nehéz felfedezni, mivel tünetei igen enyhék. Ugyanakkor ez a betegség a legfőbb rizikófaktora a stroke-nak és a szívbetegségeknek, melyek a halálozások jelentős részéért tehetők felelőssé.

Akinél már sikerült felismerni a magas vérnyomást, életmód változtatással sokat tehet azért, hogy egészségét visszaszerezze és megőrizze a jövőben. Egyes ételek és italok elhagyása máris rengeteget számít hosszútávon a vérnyomás értékek szempontjából. Léteznek olyan élelmiszerek, melyeket jobb teljesen elhagyni, de legalábbis minimalizálni azoknak, akik magas vérnyomásban szenvednek.

A szalámik és a feldolgozott húsételek valódi nátrium bombák. Ezeket a húsokat gyakran pácolják, fűszerezik sóval. Mikor elfogyasztjuk őket kenyérrel, savanyúsággal, sajttal egy egyszerű szendvicsben, máris a napi sószükségletünk többszörösét vettük magunkhoz. Ugyanez áll a mirelit pizzára, a konzerv ételekre és a paradicsomos tésztaszószokra, konzervekre paradicsompürékre, paradicsomlevekre is. Alapszabály, hogy akinek magas a vérnyomása, kerülje ezeket vagy keressen belőlük csökkentett nátrium tartalmú változatot.
[su_pullquote align=”right”]Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

[/su_pullquote]
A túlzott cukorfogyasztás közvetlen összefüggésben áll az elhízással, különösen a cukrozott italok növelik a túlsúly esélyét, amivel együtt a vérnyomás is emelkedik. Érdemes kerülni a telített és transzzsírokat is. A csirkebőr például tele van telített zsírokkal, akárcsak a vörös húsok, a magas zsírtartalmú tejtermékek és a vaj is.
Ha már diagnosztizálták a magas vérnyomást, muszáj odafigyelni az étkezésre, amin keresztül nagyon egyszerűen csökkenthetők a kóros értékek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here