Home Betegségek jelei Magas vérnyomás várandósság alatt

Magas vérnyomás várandósság alatt

28
0

A magas vérnyomás és a várandósság gyakori, ám nem feltétlenül veszélyes kombináció. Előfordulhat, hogy a magas vérnyomás más a terhesség előtt jelen van, de sokaknál csal a 20. hét után jelentkezik. Bár ilyen esetekben is rengeteg egészséges baba születik, mivel a magas vérnyomás mind a magzatra, mind az anyára nézve veszélyes lehet, folyamatos orvosi kontrollt igényel. Ilyenkor ugyanis fokozottan fennáll a veszélye különböző komplikációknak a terhesség alatt.

A magas vérnyomás hatása az enyhétől a súlyosig terjedhet. Károsíthatja az anya veséjét és más fontos szerveit, alacsony születési súlyt és koraszülést is okozhat. Legsúlyosabb esetben preeclampsia alakulhat ki, másnéven terhességi toxémia, ami az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti.
A preeclampsia általában a terhesség 20. hete után jelentkezik. Hatással van a placentára, az anya veséjére, májára és agyára is. Görcsöket okozhat, gyakori halálozási ok a várandós nők körében, illetve az egyik legfőbb oka a magzati károsodásoknak, halva születéseknek.

A magas vérnyomás általában azoknál jelentkezik, akik először várandósak. Az összes terhesség kevesebb mint egy tizedében alakul ki, de a preeclampsia aránya ezen belül folyamatosan nő. Ennek oka egyrészt az első szülés idejének kitolódása, másrészt az ikerszülések megszaporodása.
[su_pullquote align=”right”]Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

[/su_pullquote]A preeclampsia nagyobb eséllyel alakul ki azoknál, akik eleve magas vérnyomásban szenvednek, akik terhesség előtt túlsúlyosak voltak, akik 20 év alattiak vagy 40 évnél idősebbek, illetve akik cukorbetegségben, vesebetegségben vagy rheumatoid arthritisben szenvednek.
Akik már terhesség előtt küzdenek magas vérnyomással, fogyással, életmódbeli változtatással és természetesen rendszeres orvosi kontrollal készülhetnek fel a várandósságra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here