Egészség egyszerűen! Baba-mama, táplálkozás, betegségek értehőten

Zsibbadó karok – Ez állhat a háttérben

A kar zsibbadása rendellenes jelenség, amikor bizonyos mértékben érzéketlenné válnak a végtagok. Ez az érzés kiterjedhet a teljes karra, beleértve a kezet és az ujjakat is.

A karok zsibbadása általában a vérellátás hiányát jelzi egy adott területen, de idegkárosodást következtében is kialakulhat. Eredhet fertőzésből, gyulladásból, kiválthatja trauma vagy rosszindulatú daganat. A zsibbadást gyakran előzi meg vagy kíséri tűszúrásszerű vagy égő érzés, az átmeneti bénulás pedig magában hordozza a mozgás időszakos zavartságát, az adott terület érzéketlenné válását.

A zsibbadás sokszor hamar elmúlik. Például, ha nagyon hideg hatására reagál így a szervezet, az érzés megszűnik, amint melegebb környezetbe kerülünk. A zsibbadás felléphet hirtelen és kialakulhat fokozatosan is. Ha krónikussá válik, általában az idegek bizonyos szintű károsodását jelzi, ilyen esetekben éjszaka fokozódik. Amennyiben néhány percnél tovább tart, krónikus betegség állhat a hátterében, ezért érdemes vele szakemberhez fordulni.

A zsibbadást kísérhetik egyéb tünetek is, mint a bizsergés, viszketés, ami szklerózis multiplexre utalhat. Előfordulhat, hogy a zsibbadás olyan tünetegyüttesekkel jelentkezik, melyek életveszélyes állapotot jeleznek. Azonnali beavatkozásra van szükség, ha a karok zsibbadása átterjed a fejre, a nyakra és a hátra, akár egy pillanatra is zavartságot okoz, ha nehéz légzést tapasztalunk és nehezünkre esik a járás, látásvesztést, zavart beszédet, gyengeséget tapasztalunk.

Ugyanakkor a karok zsibbadását kiválthatja porckorongsérv, csontritkulás, az idegek becsípődése vagy a véráramlás zavara. Akinél ritkán jelentkezik, előfordulhat, hogy csupán elfeküdte a karját éjszaka.

Akár ez is tetszhet

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.