Home Betegségek jelei A stroke figyelmeztető jelei

A stroke figyelmeztető jelei

14
0

Ha felismerjük az első jeleket, sokkal nagyobb az esélyünk, hogy életmentő segítséget kérjünk, akár szerettünkről, akár saját magunkról van szó. Minden egyes pillanat során, míg a stroke-ot nem állítják le, az ember 1,9 millió neuront veszít el. Ez azt jelenti, hogy másodpercről másodpercre egyre jobban károsodik a gondolkodás, a beszéd, a memória, a mozgás képessége.

A stroke figyelmeztető jeleiről célszerű minél többet tudni, hogy akár az utcán is segíthessünk, ha ilyen esettel találjuk szembe magunkat. A hirtelen fellépő zsibbadás az arc vagy a test egyik felén már nagy bajt jelez. Ez kiterjedhet a törzsre, a karra, a lábakra. Zavartság jelentkezik a gondolkodásban, a beszédben és a megértésben is.

A látás elhomályosul, még a közeli tárgyak sem lesznek pontosan kivehetők. A zavartság megmutatkozik a mozgásban is. Mozgási nehézség vagy járásképtelenség, az egyensúly és a koordináció részleges vagy teljes elvesztése léphet fel. Mindezt pedig a hirtelen, a semmiből jelentkező, súlyos fejfájás is kísérheti.

A stroke tünetei különbözőek lehetnek a stroke típusától függően, hogy az agy melyik területén és milyen mértékben lép fel. Az enyhe stroke-ot jóval nehezebb felismerni a tünetek alapján. Az ischaemiás stroke esetében az agy vérellátását biztosító erek egyike elzáródik, ennek különböző okai lehetnek. Leggyakrabban a zsíros lerakódások vezetnek a vérrögök kialakulásához, melyek megakadályozzák a véráramlást.

Vérzéses stroke-nál a meggyengült erek megrepednek és vér kerül az agyba. A tranziens ischaemiás stroke, avagy a “mini stroke” ideiglenes elzáródást jelent, tünetei néhány percig, de akár néhány óráig is tarthatnak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here