Home Betegségek jelei Száraz bőr – Akár betegség tünete is lehet

Száraz bőr – Akár betegség tünete is lehet

15
0

A száraz bőr nem csak idősebbnek mutatja az arcot, de kellemetlen is. Viszketéssel járhat, hámlani kezdhet, súlyos esetekben akár megrepedhet és be is vérezhet. Télen még a zsíros bőr is szárazzá válhat, de előfordulhat, hogy a problémáért nem csupán az időjárás a felelős.

A bőrszárazság a testen bárhol jelentkezhet. Legjellemezőbb a lábakon, karokon, a has területén. Ha sem hidratálással, sem életmódbeli változtatásokkal nem sikerül orvosolni a problémát, feltehetően betegség a kiváltó ok, ilyenkor már ajánlott felkeresni az orvost.

A száraz bőr jelezhet dermatitiszt, aminek több változatát ismerjük: allergiás, atópiás, kontakt és seborrhoeás, ez utóbbi a csecsemőknél fordul elő leggyakrabban. A bőr az idő múlásával is szárazabbá válik, mivel a pórusok kevesebb zsírt termelnek. A gyakori meleg fürdő is kiszárítja a bőrt, de ha valaki kevés folyadékot vesz magához, ez is előidézheti a bőr szárazzá válását.

Az ekcéma általában nagyon száraz, megvastagodott és pikkelyesen hámló bőr formájában jelentkezik. Kiváltó okát pontosan még nem ismerjük, de feltehetően a fokozott immunválaszban keresendő a megoldás, akárcsak a pikkelysömör esetében, ami szintén együtt jár a bőrszárazsággal.

A száraz bőr ugyanakkor nem csak bőrbetegségeket jelezhet, de többek közt a pajzsmirigy alul működését is. Ez esetben a bőr extrém mértékben szárazzá, ugyanakkor viaszossá válhat. A cukorbetegség szintén kihat a bőr állapotára, mégpedig többféleképpen. A száraz, repedezett bőr is utalhat a diabétesz kialakulására, de jele lehet a bőrráknak is, amennyiben a száraz bőrön el nem múló vörös foltok jelentkeznek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here