Home Táplálkozás Egészséges étrend 50 év felett

Egészséges étrend 50 év felett

13
0
Fontos az időskori egészséges életmód

Ahogy az ember idősödik, egyre nagyobb kihívást jelent az egészséges étrend követése. A testnek mind kevesebb kalóriára van szüksége, ezért nehezebb pótolni a tápanyagokat is. Lényegében minden egyes elfogyasztott falatot meg kell tölteni a lehető legtöbb vitaminnal és ásványi anyaggal, hogy szervezetünk szükségleteit kielégíthessük.

A kor előrehaladtával a szervezet kevésbé képes hasznosítani bizonyos tápanyagokat, emellett gyakran megváltozik az ízérzékelés, ennek következtében csökken az étvágy vagy a rágás, emésztés okoz problémát. Bizonyos tápanyagokat azonban mindezek ellenére sem szabad nélkülözni az 50 év felettieknek.

Ilyen a B12-vitamin, ami a vörösvérsejtek és a DNS termelődésében vesz részt, valamint támogatja az idegrendszer egészséges működését. Idősebb korban a szervezet nem tudja úgy hasznosítani a B12-vitamint, mint korábban, ezért többet kell enni a vitamint bőségesen tartalmazó élelmiszerekből, mint a hal, a baromfi, a tojás és a tejtermékek.

A folsav, azaz a B9-vitamin hiány vérszegénységhez vezethet. Pótolni leginkább a gabonafélékből, a gyümölcsökből és zöldségekből lehet, de ha valaki nem fogyasztja ezeket szívesen, érdemes feliratni az orvosával folsav tartalmú tablettát.

A kálcium a szervezet sok folyamatához nélkülözhetetlen. Erősíti a csontokat, melyek 50 év felett még több támogatásra szorulnak. Pótlásához naponta többször is érdemes inkább tejterméket, mintsem kálcium tartalmú tablettákat fogyasztani. A kálcium felszívódását segíti elő a D-vitamin, ezért fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében. A lazac, a tonhal, a tejtermékek és a gabonafélék a legjobb forrásai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here