Home Táplálkozás Étkezzünk egészségesen: Étkezzünk szívbarát módon!

Étkezzünk egészségesen: Étkezzünk szívbarát módon!

13
0
Ne feledjünk a szívünk egészségét a mérhetetlen táplálkozások során

Felmérések szerint azokban a fejlett országokban, ahol az elmúlt évtizedekben az egészséges táplálkozást ösztönző kampányok megértő fülekre találtak, jelentősen csökkent a szívbetegek száma. Azaz, ha nagyobb figyelmet fordítunk étrendünk összeállítására, nagyobb eséllyel őrizhetjük meg szívünk egészségét.

A szívbarát étrend elsősorban olyan ételeket foglal magába, melyek egészséges szinten tartják a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint a testsúlyt is. Étrendünkből ennek érdekében ki kell szorítani a telített és transzzsírokat, mert ezek növelik a vér koleszterinszintjét. A telített zsírok az állati termékekben találhatók meg, mint a zsíros vagy bőrös húsok, míg a transzzsírokat hidrogénezett margarinok, növényi zsiradékok tartalmazzák, melyeket számos feldolgozott élelmiszerhez, kekszekhez, péksüteményekhez felhasználnak. Cseréljük ezeket a termékeket alacsony zsírtartalmúakra és teljes kiőrlésűekre.

Legalább hetente kétszer fogyasszunk halat! A hal nagyszerű forrása a fehérjének, a lazac és a tőkehal pedig omega-3 zsírsavat is nagy mennyiségben tartalmaz, mely kifejezetten fontos tápanyag a szív és az érrendszer számára. Zöldséget és gyümölcsöt minden étkezés során fogyasszunk, mert ezek jelentősen képesek csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Kevés zsírt tartalmaznak, ugyanakkor magas a vitamin- és ásványi anyag tartalmuk, antioxidánsaik révén is védik a szívet.

Tartsuk kordában az ételadagokat! Minél többet eszünk egy étkezés alkalmával, annál több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Az elhízás pedig egyenes út a szívbetegségek felé. Többször együnk kisebb adagokat és a kalóriák folyamatos számlálgatása helyett tegyünk a tányérra egészséges ételeket.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here