Home Táplálkozás Mi nem fér bele az egészséges étrendbe?

Mi nem fér bele az egészséges étrendbe?

13
0

Az egészséges étrend valódi élelmiszerekből áll össze. Valódi, azaz nem feldolgozott, nem mesterséges, hanem a lehető legtermészetesebb formában az asztalra kerülő ételekből, melyeket ezernyi módon lehet finoman és egészségesen elkészíteni.

Az életmódváltás során szembe kell nézni azzal, hogy sok olyan összetevőt és élelmiszert kell elhagynunk, ami eddig rendszeresen szerepelt az étrendünkben. Ez azonban nem túl nagy áldozat, ha azt nézzük, hogy egyenesen úton járunk az egészség és az ideális testsúly elérése felé.

A hosszú és egészséges élet érdekében szorítsuk ki az étkezésünkből a hozzáadott cukrokat. Ezek nem csak elhízást, de szív- és érrendszeri betegségeket is okozhatnak, azaz nagyban megrövidíthetik az életünket. A mesterséges édesítőszerek ugyanebbe a kategóriába tartoznak, annak ellenére, hogy kalóriamentesek, a kutatások szerint mégiscsak felelősek lehetnek a túlsúlyért és az ezzel összefüggésbe hozható keringési betegségekért.

A feldolgozott élelmiszerek tele vannak az emberi szervezet számára rendkívül káros anyagokkal és transzzsírokkal. Mesterséges színezékek, tartósítószerek, ízfokozók adják ízüket és állagukat a vitaminok, fehérjék, ásványi anyagok, nyomelemek helyett. Régóta nem titok, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása hosszútávon elhízáshoz, még rosszabb esetben pedig rák kialakulásához is vezethet.

A kenyérféléket, péksüteményeket és a tésztát magas glikémiás indexük miatt célszerű kiiktatni az étrendünkből. Gyorsan megemelik és sokáig túl magas szinten tartják a vércukrot, ezzel nagyban növelik az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség esélyét.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here