Home Baba, Mama Multivitamin tabletták gyerekeknek: Valóban szükség van rájuk?

Multivitamin tabletták gyerekeknek: Valóban szükség van rájuk?

18
0

Minden felelős szülő számára alapvető a gyermek számára a vitaminok, tápanyagok biztosítása. Külön gyermekeknek kifejlesztett multivitamin tablettákból ma már tucatnyi létezik, de vajon akkor is szükség van ezekre, ha egyébként egészségesen és változatosan tápláljuk a kicsit?

Röviden válaszolva a kérdésre: Nem. Egy átlagos gyerek, még ha sokszor nagyon válogatósnak tűnik is, meglepő, hogy mennyi értékes vitaminhoz jut hozzá nap mint nap az étkezések során. Ha egészséges és étrendje sem tartalmaz speciális megszorításokat, felesleges multivitamin tablettákkal tömni. A szakemberek kizárólag a D-vitamin külön pótlását ajánlják mind az anyatejes, mind a tápszeres babáknak. Ennek a csontok megfelelő fejlődésében és az általános egészségi állapot szempontjából is fontos szerepe van.

Azokra a gyerekekre, akik vegetáriánusként nőnek fel vagy ételallergiában szenvednek és emiatt bizonyos alapvető élelmiszereket mellőzni kénytelenek, más szabályok vonatkoznak. Mivel ők táplálkozási szokásaikból eredően nem jutnak hozzá annyiféle táplálékhoz, szervezetük bizonyos vitaminokból hiányt szenvedhet el. A legfontosabb odafigyelni a vas és a kálcium pótlására – akár vitaminkészítmények által, ha a kicsi étrendjében ezen tápanyagok természetes forrásai ritkán vagy egyáltalán nem szerepelnek.

Még egy fontos megjegyzés a vitaminokról: akár toxikusak is lehetnek, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. A gyerekek számára készített tabletták közül sok leginkább a cukorkára hasonlít mind kinézetében, mind ízében, ezért elég egy óvatlan pillanat ahhoz, hogy a kicsi jól “feltankoljon” belőle, majd a sürgősségi osztályon kössön ki. Odafigyelve, mindig az előírt adagokban adjuk őket a gyerekeknek!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here