Home Baba, Mama Tippek a bababiztos otthonhoz

Tippek a bababiztos otthonhoz

16
0

Mielőtt a baba megérkezik a családba, már biztonságos otthonnal kell készülnünk a fogadására. Az óvintézkedések jó néhány évig részei lesznek mindennapjainknak, az egyre cseperedő gyermek adottságaihoz igazodva folyamatosan változnak ugyan, de legalább iskoláskorig érdemes extra figyelmet fordítani a biztonságra a lakás valamennyi helyiségében.

A fürdőszobában gondoskodjunk a csúszásmentesítésről, ez vonatkozik a fürdőkádra, a zuhanyzóra és a fürdőszobai szőnyegekre is. Ez utóbbiakat – hacsak nem tapadnak tökéletesen – a legjobb, ha fel is szedjük, amíg az apró lábacskák nem járnak magabiztosabban. A wc deszkára tegyünk zárat, valamennyi tisztító- és tisztálkodószert a lehető legmagasabban helyezzük el a szekrényben és a polcokon.

A konyhában az első számú ellenség a tűzhely. Ennek gombjaira szintén kaphatók biztonsági zárak, hogy a kicsi még akkor se tudja csavargatni, ha már gond nélkül feléri őket. Ha a mosogató- és tisztítószereket a mosogató alatti szekrényben tartjuk, költöztessük őket máshova vagy ide is szereljünk ajtózárat. Ugyanezt érdemes megtenni azoknál a fiókoknál is, melyek az evőeszközöket, késeket vagy háztartási gépeket rejtik.

A nappaliban a kis rongyszőnyegek helyett, melyek a láb alatt össze-vissza csúszkálnak, válasszunk nagyobb szőnyeget, ami stabilan fekszik a padlón. Az asztalok, tv-állványok sarkára szereljünk élvédőket, szerezzünk be konnektorvédőket és a vezetékeket is rejtsük el, amennyire csak lehetséges. Ha a magas könyvespolc eddig nem volt a falhoz erősítve, utólag mindenképp tegyük meg ezt a lépést, mert a kicsik a különböző bútordarabokat használják kapaszkodónak a felálláshoz. Ha a lakásban lépcsősor is van, mindkét végére szereljünk jól záródó védőkorlátot.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here