Home Baba, Mama Mikor kezdjük el bevezetni a fogmosást?

Mikor kezdjük el bevezetni a fogmosást?

14
0
Mikor és hogyan ismertessük megy gyermekünkkel a fogmosást?

Nem lehet túl korán kezdeni! A fogorvosok egyértelműen azt javasolják a szülőknek, hogy amint az első apró fogacskák kibújtak, máris kezdjék el a fogmosást, hiszen a tejfogak tisztántartása is elengedhetetlen.

Először egy vízzel benedvesített gézdarabot használjunk, amivel finoman törölgessük át a fogakat minden oldalról, valamint az ínyt is. A legjobb, ha ezt naponta kétszer elvégezzük. Ahogy a babának egyre több foga bújik elő, már használhatunk kicsik számára kifejlesztett, puha, kicsi fejjel és 2-3 sor sörtével rendelkező fogkefét reggel és este lefekvés előtt. Ez nem csak a fogak egészségének megőrzése miatt fontos, de a szájhigiéniára való nevelés miatt is. A fogkefét egy, de legfeljebb három havonta cseréljük újra!

Hogy mikor kezdjük el a fogkrém használatát és milyen típusú fogkrémet használjunk, arról a legjobb, ha a fogorvosunkat kérdezzük meg. A szakemberek szerint azokon a területeken, ahol a víz fluorid tartalma viszonylag magas, a legjobb fluoridot nem tartalmazó fogkrémet választani vagy egyáltalán nem használni fogkrémet legalább a gyerek 2 éves koráig.

A fluorid toxikus lehet a kicsik számára, ha nagyobb mennyiségben vagy rendszeresen a szervezetükbe kerül. Hogy ezt megelőzzük, a gyerek által el nem érhető helyen tartsuk a fogkrémet és fogmosások alkalmával egy egészen kicsi pöttyöt tegyünk csak belőle a fogkefére. A túl sok fluorid a fogak elszíneződését is okozhatja.
Ahol a vízben nincs fluorid, az orvos felírhat fluorid cseppeket vagy javasolhatja fluorid tartalmú fogkrém használatát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here