Home Betegségek jelei A magas vérnyomás legjellemzőbb tünetei

A magas vérnyomás legjellemzőbb tünetei

23
0
A magas vérnyomás tünetei

Csupán mítosz, hogy a magas vérnyomásban szenvedők folyton izzadnak, feszültek, nehezen tudnak elaludni. Valójában a magas vérnyomás betegség többnyire tünetmentes. Aki azt gondolja, nála biztosan nem alakult ki, mert nem tapasztal tüneteket, akár az életével is játszhat.

A vérnyomás rendszeres ellenőrzésére minden felnőttnek szüksége van éppen azért, hogy még időben kiderüljön, ha bármilyen probléma áll fenn. Bár ritkán előfordul, hogy a betegség elején erős fejfájás, szédülés, orrvérzés jelentkezik, a szakemberek azt mondják, a magas vérnyomás általában tünetmentes mindaddig, míg életveszélyes stádiumba nem ér.

Hogy a betegség kialakult-e, rendszeres orvosi ellenőrzés során derülhet rá fény. Minden 18 év feletti felnőttnek érdemes eljárni kontrollra, ahol mindkét karon megmérik a vérnyomást és észlelik, ha a kettő között különbség áll fenn. Az orvos gyakoribb viziteket fog elrendelni, ha magas vérnyomást diagnosztizál, hogy megelőzze a szív- és érrendszer súlyosabb károsodását.

A magas vérnyomásban szenvedők több mint 80%-ánál nem jelentkeznek tünetek és mire a betegség nyilvánvalóvá válik, már károsodhatott nem csak a szív és az érrendszer, de a vesék és más szervek is. A magas vérnyomás alattomos betegség, mely számos szövődménnyel járhat együtt.

Okozhatja a szív megnagyobbodását és gyengülését, vezethet szívelégtelenséghez, amikor a szív már nem képes annyi vért pumpálni, amennyire a szervezetnek szüksége volna. Felléphet veseelégtelenség, de az összeszűkült erek ronthatják a végtagok vérellátását is. A szemben lévő erek megrepedhetnek, ez akár vakságot is okozhat. A magas vérnyomás kialakulását főként életmódbeli változtatásokkal tudjuk megelőzni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here