Home Betegségek jelei Ez is okozhat alacsony vérnyomást

Ez is okozhat alacsony vérnyomást

3
0

Sokan aggódnak az alacsony vérnyomást miatt, pedig lehet, hogy nem kellene. Némelyek vérnyomása alacsonyabb az átlagosnál és ez akár jó hír is lehet, hiszen minél alacsonyabb a vérnyomás, annál kisebb a valószínűsége a stroke-nak és a szívbetegségeknek. Ugyanakkor néhány esetben az alacsony vérnyomás problémákat is okozhat, ezért felkeresni az orvost nem árt!

Ennek a jelenségnek a hátterében sokféle ok állhat. Van, akinél az alacsony vérnyomás egyszerűen vele született jelenség, de előfordulhat, hogy szívproblémák, kiszáradás, vitaminhiány vagy vérszegénység váltja ki. Gyakran csak időszakosan áll fenn és kezelhető is, ha orvosi segítséget kérünk. Az esetek többségében az alacsony vérnyomás semmiféle komolyabb problémát nem jelez. Kivéve akkor, ha drasztikusan lezuhan és veszélyezteti az egészséget. Ilyenkor szédülés, ájulás is társul hozzá.

A vérnyomás ideális értéke 120/80. Vérnyomást mérni bármikor lehet, ám ne csodálkozzunk, ha az értékek egymás után teljesen különbözőek. Egyik szívverés a másik után, a fekvő testhelyzet, a stressz, a légzés ritmusa mind befolyásolhatják az értékeket. A vérnyomás általában éjszaka a legalacsonyabb, majd fokozatosan emelkedik reggel felé közeledve. Terhesség alatt a vérnyomás csökkenése természetes jelenség. Mivel ilyenkor a keringési rendszer kitágul, a vérnyomás gyorsan csökken, ám szülés után többnyire visszatér a korábbi szintre.
[su_pullquote align=”right”]Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

[/su_pullquote]Egyes szívbetegségek is előidézhetik, pl. szívbillentyű problémák, szívelégtelenség, szívinfarktus. Endokrin betegségek tünete is lehet az alacsony vérnyomás, nagyon jellemző pajzsmirigy problémák, mellékvese betegség és cukorbetegség esetén is. Tápanyaghiány is állhat a hátterében. Elsősorban a folsav és a B12-vitaminin hiánya okozhat olyan állapotot, melyben a szervezet nem termel elég vörösvérsejtet, ez pedig alacsony vérnyomáshoz vezet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here