Home Betegségek jelei Lehet, hogy autista? – Ezek a legkorábbi figyelmeztető jelek

Lehet, hogy autista? – Ezek a legkorábbi figyelmeztető jelek

15
0

Szülőként a legnehezebb dolog elhinni, hogy a gyermekünknek bármi baja van. Az autizmus esetében azonban különösen fontos a korai felismerés – 18 hónapos korig -, hogy tüneteit jóval hatékonyabban lehessen kezelni. Bármennyi idős is a gyermek, soha ne veszítsük el a reményt, a kezelések jó eséllyel segíthetnek neki tanulni, fejlődni és boldogulni az életben.

A gyermek fejlődésének a kezdetektől vannak bizonyos mérföldkövei, melyek kisebb eltérésekkel, de általában az egészséges gyerekeknél nagyjából egy időben következnek be. Az autizmus jele lehet, ha a 2 hónapos gyermek nem reagál a hangos beszédre, nem követi a szemével a mozgó tárgyakat, nem mosolyog az emberekre, hasra fordítva pedig nem tudja felemelni és megtartani a fejét.

4 hónapos gyereknél autizmusra gyanakodhatunk, ha nem képez hangokat, nem vesz dolgokat a szájába, egyik vagy másik szemét nem tudja mindkét irányba mozgatni és ha a lába a földön van, nem próbálja meg felnyomni magát. 1 éves gyereknél tünet lehet, ha nincsenek kifejező gesztusai, mint pl. az integetés vagy a bólogatás, nem mászik, segítség nélkül nem tud megállni, már nem képes korábban megtanult dolgokat megcsinálni és nem mond ki egyszerű szavakat, mint pl. mama, baba, apa.

Egy 2 éves, egészségesen fejlett gyermek már tudja, hogy az általa nap mint nap látott és az anya által rendszeresen használt tárgyak mire valók (pl. bögre, kanál, tányér), végrehajt egyszerű utasításokat, magabiztosan jár, utánozza a hallott szavakat és a látott mozdulatokat. Mindez egy autista gyermeknél nem így működik. Mivel tünetei elég egyértelműek, a legtöbb gyermeknél már 2 éves kor előtt diagnosztizálják az autizmust, így kezelése időben elkezdődhet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here