Home Betegségek jelei Meglepő tünetek – Akár refluxot is jelezhetnek

Meglepő tünetek – Akár refluxot is jelezhetnek

15
0

A reflux gyakori betegség, de az ember azt gondolná, könnyen felfedezhető és kezelhető. Azonban néha a tünetei egyáltalán nem olyan nyilvánvalók, összetéveszthetők más betegségek jeleivel. Ha nem kezelik, a gyomorégés Barrett-nyelőcsőhöz is vezethet, ami a rák prekurzora. De milyen tünetekre kell odafigyelnünk?

A gyomorsav nyelőcsőbe való visszajutása miatt jelentkező mellkasi fájdalom klasszikus tünete a refluxnak. A fájdalom tovább elhúzódhat és intenzívebb lehet, mint hinnénk. Olyannyira, hogy sokan összetévesztik a gyomorégést a szívrohammal. A mellkasi fájdalmat sosem szabad a szőnyeg alá söpörni, mert mindig komoly betegséget jelez!

Amikor lepihenünk, a fájdalom még kínzóbbá válhat. Ez azért van, mert a gyomorsav fekvő helyzetben könnyebben vissza tud áramolni a nyelőcsőbe. A refluxban szenvedők ezért még éjszaka is magasított párnán alszanak és ezért nem szabad nehéz ételeket fogyasztaniuk lefekvés előtt.

A közvetlenül evés után jelentkező fájdalom azt mutatja, hogy túltöltöttük a gyomrunkat és az ételeknek már nincs más út, mint a felfelé. Ezt azonban gyógyszerek nélkül is megelőzhetjük, ha ésszerűen, mértékkel táplálkozunk és hanyagoljuk a fűszeres, zsíros fogásokat. Mikor berekedünk, leginkább kezdődő megfázásra gyanakszunk, de ez is lehet a reflux jele. Ilyenkor a gyomorsav a hangszálakat irritálja, ez legtöbbször étkezés után érezhető.

Néha a gyomorsav a torok hátsó részéig jut vissza és egy nagyon kellemetlen, keserű ízt hagy. Szélsőséges esetben ez akár fulladást is okozhat, így aki ezt tapasztalja – főleg, ha éjjel -, azonnal hívja az orvost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here