Home Betegségek jelei Rehabilitáció stroke után

Rehabilitáció stroke után

18
0

A stroke-on átesetteknek hosszútávú rehabilitációra van szükségük, a felépülési idő mindenkinél más. Problémát okozhat a gondolkodás, a mozgás, a beszéd, ezek a gondok stroke után hetekig, gyakran hónapokig vagy évekig fennállnak. A betegben és családtagjaikban ilyenkor nagyon sok kérdés merül fel. Az orvosok azonban nehéz helyzetben vannak, hiszen megjósolni, hogy mikor áll be jelentősebb változás vagy hogy egyáltalán bekövetkezik-e, lehetetlen.

A stroke típusa mellett a az életkor is meghatározó a rehabilitáció szempontjából, ahogyan az is, hogy a beteg milyen hamar részesül kezelésben. A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki átesett a stroke-on, a minél alaposabban járjon utána annak, hogy mi okozta nála és mit tehet, hogy elkerülje a további egészségi problémákat.

Bár a stroke rehabilitációs programja meglehetősen személyre szabott, a betegek bizonyos szempontból ugyanazt az utat járják be. Miután állapotát stabilizálták, már a kórházban megkezdődik a támogatásuk. Erre pedig azt követően is szükség van, hogy a beteg hazatér otthonába. A beteg segítségre, gondozásra szorul, előfordulhat, hogy csak napi néhány órában, de a betegek jelentős részénél folyamatos ápolásra van szükség. Fontos, hogy az otthont számukra biztonságosabbá tegyük, az ágy és a fürdőszoba legyen könnyen megközelíthető, az akadályokat, amikben könnyen eleshet a beteg – pl. kisebb szőnyegek – távolítsuk el.
[su_pullquote align=”right”]Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

[/su_pullquote]Mivel a beszéd sarkalatos kérdés, a családtagoknak meg kell tanulniuk, hogyan tudnak legkönnyebben kommunikálni a stroke-on átesett hozzátartozójukkal. Ha ez szóban nem megy, esetleg írásban könnyebben megoldható. Akár 2 évbe is telhet, míg a beteg megtanul újra érhetően beszélni, addig mindkét részről óriási türelemre van szükség. Stroke után gyakori a depresszió, ezen segíthetünk, ha a beteget bevonjuk a közösségi életbe, ha több látogatót fogadhat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here