Home Betegségek jelei A stroke és a magas vérnyomás kapcsolata

A stroke és a magas vérnyomás kapcsolata

15
0

A stroke az egyik vezető halálok a fejlett országokban. Ha túlélni sikerül is, sok esetben olyan életre szóló károsodásokat okoz, melyek lehetetlenné teszik az önálló életvitelt. A magas vérnyomás pedig a legfőbb kiváltó oka. Károsíthatja az erek falát, ez pedig könnyedén stroke-hoz vezethet. Ha képesek vagyunk csökkenteni és egészséges szinten tartani a vérnyomást, csökkenthetjük a stroke esélyét is.

Az agyat ért károsodás valójában nemcsak magát az agyat érinti, de mindenre kihat. Mivel ez a gondolkodás, a memória, a beszéd, a látás és a mozgás irányítási központja is, bénulást, emlékezetzavarokat, beszédproblémákat okozhat. A magas vérnyomás károsítja az artériákat, így azok könnyebben repednek, törnek. Ez a szervezetben bárhol előfordulhat, de ha az agyban történik, igen megnő a stroke esélye. Az esetek 87-90%-ban fordul elő ischaemiás stroke vagy TIA. Ezt a leszűkült vagy elzáródott vérerek okozzák az agyban, melyek megakadályozzák a véráramlást. 13-10%-ban fordul elő vérzéses stroke, azaz agyvérzés, ami akkor lép fel, ha az erek megrepednek az agyban vagy annak a közelében. A legfőbb kockázati tényezői az idős kor, illetve a magas vérnyomás.
[su_pullquote align=”right”]Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

[/su_pullquote]
A magas vérnyomás rendkívüli stresszt jelent a vérerek számára. Gyengíti, megrepesztheti őket, ami végül stroke-ot eredményez. Magas vérnyomás hatására könnyebben és hamarabb alakulnak ki olyan különböző szívbetegségek, melyek szintén stroke-hoz vezetnek. Vérrögképződést és plakkok kialakulását idézheti elő, melyek blokkolják az agyi artériákat és máris bekövetkezik a stroke. Hogy valószínűségét csökkentsük, a legtöbb, amit az adott körülmények – mint az életkor vagy az örökletes hajlam – mellett megtehetünk, hogy változtatunk életvitelünkön.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here