Home Betegségek jelei Mi okozhat stroke-ot?

Mi okozhat stroke-ot?

15
0

A stroke egy nagy mértékben megelőzhető betegség. Sok kockázati tényezőjét csökkenteni lehet életmódbeli változtatásokkal. Ugyanakkor vannak olyan faktorok, melyeket nem tudunk befolyásolni, mint az életkor, a genetikai háttér, illetve a kórelőzmények.
65 éves kor felett igen megnő a stroke kockázata, bár ez sem jelent kizárólagosságot, mivel az esetek negyedében fiatalokkal fordul elő. Ha a családban közeli rokonoknál – nagyszülő, testvér, szülő – előfordult már stroke, nagyobb esélyünk van rá, hogy velünk is meg fog történni. Ahogyan akkor is, ha korábban már volt stroke-unk, ischaemiás rohamunk vagy szívrohamunk, valószínűbb, hogy át fogunk esni a stroke-on.

A stroke-nak két fajtája van, az ischaemiás roham, illetve a vérzéses stroke. Ezek különbözőképpen érintik az agyat és eltérő okok váltják ki őket. A stroke gyakoribb fajtája az ischaemiás roham. Akkor jön létre, ha az agyba vért szállító artériák egyike elzáródik és oxigénhiány lép fel. Ahogy idősödünk, artériáink természetes módon egyre szűkebbé válnak, de bizonyos tényezők még drasztikusabbá tehetik ezt a folyamatot. Ilyen a dohányzás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a túlsúly, a cukorbetegség, a túlzott alkoholfogyasztás.
Ischaemiás stroke-hoz vezethet a szabálytalan szívritmust előidéző pitvari fibrilláció, ami kialakulhat tüdőbetegség, szívbillentyű probléma, alkoholizmus, pajzsmirigy túlműködés miatt is.
[su_pullquote align=”right”]Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

[/su_pullquote]
A vérzéses stroke, azaz az agyvérzés kevésbé gyakori. Akkor fordul elő, mikor a koponyán belül vérzés következik be, ennek következtében pedig az agyállomány károsodik. Fő oka a magas vérnyomás, ami gyengíti az agyi artériákat és növeli azok hajlamát a szakadásra, repedésre. Magas vérnyomást előidéző tényezők a túlsúly, a dohányzás, a rendszeres mozgás hiánya, a túl sok alkohol fogyasztása és a stressz, ami átmeneti vérnyomás emelkedést okoz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here