Home Betegségek jelei A szívinfarktus kockázati tényezői

A szívinfarktus kockázati tényezői

16
0

 

A szívinfarktusnak vannak olyan kockázati tényezői, melyeket tudunk befolyásolni, míg néhány rizikófaktor sajnos tőlünk teljesen független. Aki tudja, hogy ebből a szempontból fokozott veszélynek van kitéve, fordítson nagyobb figyelmet az életmódjára, hiszen ez az a terület, ahol igenis tudunk tenni a szívinfarktus esélyeinek csökkentése érdekében.

Az egyik rizikófaktor, ami nem tudunk kontrollálni, az életkor. A szívinfarktusban elhunytak több mint 80%-a 65 éves vagy annál idősebb és ez nemcsak a férfiakat tekintve igaz. Olyannyira, hogy az idősebb nők, akiknek szívinfarktusuk volt, nagyobb arányban haláloznak el néhány héten belül, mint a hasonló korú férfiak.
A szívinfarktus kialakulására azonban jóval nagyobb esélyük van a férfiaknak. Még a menopauza után is, amikor a nők szívbetegséggel kapcsolatos halálozási aránya emelkedik, a férfiaké jóval magasabb. Ahogyan erre, úgy a genetikai háttérre sem tudunk hatással lenni.

[su_pullquote align=”right”]Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

[/su_pullquote]

A családtörténet pedig ennek a betegségnek a szempontjából igencsak meghatározó. Ha valakinek a közeli rokona – pl. szülője vagy testvére – viszonylag korán (férfiaknál 55, nőknél 65 éves kora előtt) szenvedett el infarktust, nagy a valószínűsége, hogy nála is ki fog alakulni, de természetesen közel sem biztos. A dohányosok számára egy újabb rossz hír: a szívbetegség kockázata 2-4-szer nagyobb náluk. A dohányzás valójában az egyik legrosszabb, ha nem a legrosszabb kockázati tényezője a szívinfarktusnak, hiszen szervezetünkben oly sok mindenre hatással van. Károsítja az artériákat, növeli a koleszterint és elősegíti a vérrögképződést. A magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a mozgásszegény életmód és a túlsúly mind növelik a szívinfarktus esélyét. Ha változtatunk rajtuk, megmenthetjük az életünket!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here