Home Betegségek jelei A szívinfarktus korai jelei és tünetei

A szívinfarktus korai jelei és tünetei

15
0

A szívinfarktus az egyik leggyilkosabb betegség a fejlett világban úgy a nők, mint a férfiak körében. Korán észrevenni a rá utaló jeleket akár életmentő is lehet, hiszen azoknál, akik időben kerülnek orvoshoz, a túlélés esélye 90%.
A szívinfarktus tünetei nem mindenkinél azonosak és nem mindenkinél egyforma erősségűek. Némelyek csak egészen enyhe fájdalmat éreznek, mások egyáltalán nem tapasztalnak tüneteket. Előfordulhat, hogy a figyelmeztető jelek órákkal, napokkal vagy akár hetekkel a szívinfarktus bekövetkezte előtt jelentkeznek. Felismerni a szívinfarktus korai tüneteit tehát egyáltalán nem egyszerű, de ha az alábbiak bármelyikét észleljük, hezitálás nélkül mielőbb keressük fel az orvost!

A legtöbb szívinfarktushoz hozzátartozik a mellkasi diszkomfortérzet. A mellkas középső részén érezhetjük a több percen át tartó, megszűnő, majd újra visszatérő érzést, ami lehet fájdalom, kellemetlen nyomás, szorító érzés vagy telítettség érzet. A mellkasi diszkomfort érzethez légszomj is kapcsolódhat.A felsőtest más területein is jelentkezhet fájdalom. Érintett lehet bármelyik kar, a hát, a nyak, az állkapocs, de akár a gyomor is. Gyakran napokkal a szívinfarktust megelőzően influenzaszerű tüneteket tapasztalhatunk. Hányinger, hideg veríték, folyamatos vagy hirtelen szédülés, hasi fájdalom, emésztési avarok is kapcsolódhatnak a szívinfarktushoz.
Fontos, hogy azonnal cselekedjünk! Sokan azért kerülnek bajba, mert nem veszik elég komolyan a jeleket, nem hiszik el, hogy nekik is szívinfarktusuk lehet. Azonnal hívjunk mentőt, ha a legkisebb gyanú is felmerül, közben pedig vegyünk be aszpirint, ami a véralvadás megelőzésével segít csökkenteni a szívkárosodás mértékét. Ha valaki másnak van szívinfarktusa a közelünkben és nem észlelünk nála légzést, azonnal kezdjük meg a mellkas nyomását percenként 100-as frekvenciával.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here