Home Betegségek jelei Tünetek, melyek 2-es típusú cukorbetegségre utalhatnak

Tünetek, melyek 2-es típusú cukorbetegségre utalhatnak

11
0
Intő jelek a cukorbetegségre.

A cukorbetegséget settenkedő tünetei miatt csendes gyilkosnak is nevezik. Világszerte milliókat érintő betegségről van szó, 90%-ban pedig a 2-es típusú cukorbetegség meglétéről beszélhetünk. A cukorbetegek szervezetében a megemelkedett vércukorszint úgy hat, akár a méreg.

A cukorbetegséget szinte lehetetlen vizsgálatok nélkül, csupán tünetek alapján diagnosztizálni. Naponta számtalan ember tér be az orvosi rendelőkbe, akikről csak ott derül ki, hogy valójában diabéteszben szenvednek. Egyértelműen vércukorszint méréssel lehet tudomást szerezni a betegségről, de bizonyos tünetek is felvethetik a gyanút.

Ilyen az, ha valaki a szokásosnál jóval szomjasabbnak érzi magát az utóbbi időben és többször látogatja a wc-t is, főként éjszaka, amikor a vizelési panaszok az alvást is megzavarják. Ez azért van, mert a vesék fokozott működésre kapcsolnak, hogy minél gyorsabban meg tudjanak szabadulni a cukortól. A szervezet az elvesztett folyadék pótlására pedig szomjúsággal reagál.

A fogyás nagyon sok betegséget jelezhet, köztük a 2-es típusú cukorbetegséget is. 2-3 hét alatt 5-10 kiló is leolvadhat, ez pedig semmiképp sem nevezhető egészséges ütemű fogyásnak. A szervezet ilyenkor az izmokban lévő fehérje tartalékokat bontja le, hogy energiához jusson. A nagy mennyiségű cukor semlegesítésével a vese is megpróbálkozik, a szervezetben pedig kalóriahiány alakul ki.

A gyötrő éhség a vércukorszint drasztikus és hirtelen ingadozásának a jele. A bőrön is megjelenhetnek a tünetek viszketés, szárazság, pír formájában. Jellemző, hogy a hónalj és a nyak területén a bőr sötétebb árnyalatúvá válik. Akik ezt észlelik, szinte biztos, hogy náluk már fennáll az inzulin rezisztencia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here