Home Táplálkozás Mindennap egy alma – Valóban őrzi egészségünket!

Mindennap egy alma – Valóban őrzi egészségünket!

15
0

Mindennap egy alma az orvost távol tartja – népi legenda vagy tudományos tény? Egyértelműen az utóbbi, hiszen a modern kutatások sem cáfolták, mi több, erősítették a régiek egyik aranyszabályát, miszerint az alma igazi kincs az egészség megőrzéséhez. Finom, olcsó, egész évben elérhető és dúskál a tápanyagokban. Kell ennél több?

Az alma ősidők óta kapcsolódik az egészség fogalmához, de a kutatók még napjainkban is folyamatosan vizsgálják összetevőit és hatásait. Az egyik vizsgálat kiderítette, hogy az alma képes megelőzni bizonyos rendellenességeket, melyek elhízást okozhatnak. A savanyú almafajták támogatják a bélrendszerben az egészséges baktériumok szaporodását, ezzel javítják az anyagcserét és védenek a gyulladásoktól.

Az alma a rákkal is képes felvenni a harcot. Egyetlen gyümölcsben a napi ajánlott rost és C-vitamin mennyiség kb. 10%-a található meg. A C-vitamin az immunrendszert támogatja, ezzel is csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát, miközben a rostok a bélrendszert védik a ráktól. Az alma héjában kvercetint mutattak ki, ami erőteljes antioxidáns, azaz szintén a rákot okozó szabadgyökök ellen hat.

Az alma egyike a természetes koleszterincsökkentőknek. A benne lévő pektin egy vízben oldódó rost, ami hatékony a káros LDL-koleszterin csökkentésében. A fehér, húsos gyümölcsök, mint az alma vagy a körte, csökkentik a stroke kockázatát is, akár 50%-kal. És ha ez még nem lenne elég, az alma a mentális képességeket is javítja! Hogy jótékony hatásait saját bőrünkön érezhessük, mindennap együnk legalább egyet – nem lehet túladagolni!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here