Home Betegségek jelei A kálcium növeli a szívinfarktus esélyét?

A kálcium növeli a szívinfarktus esélyét?

17
0

Néhány orvos szerint a kálcium tartalmú étrend-kiegészítők növelhetik a szívinfarktus kockázatát. Mások azonban azon a véleményen vannak, hogy a kálciumnak csak elenyésző vagy egyáltalán semmilyen kapcsolata nincs az infarktussal. A vitát egy 2008-ban megjelent tanulmány indította el, melyben kimutatták, hogy azok, akik kálcium tartalmú táplálékkiegészítőt szedtek, nagyobb arányban kaptak szívinfarktust. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a kálciumot élelmiszer formájában fogyasztókra nem vonatkozott.

A kálcium szedése a csontritkulás megelőzése miatt 50 év felett tulajdonképpen mindenkinek ajánlott. Világszerte emberek milliói kezdik úgy a napjukat, hogy beveszik a kálciumot tartalmazó kapszulát. A kálcium azonban le tud rakódni, fel tud halmozódni az artériákban. Merevebbé is teszi őket, ezáltal kevésbé lesznek képesek megfelelni a szervezet igényeinek. A merev artériák magas vérnyomáshoz, anginához, szívelégtelenséghez vezethetnek. A kálcium a koleszterinnel teli lerakódásokban is felhalmozódhat, melyek az artériákban egyre nagyobbá válnak. A erek ilyen módon történő szűkülése miatt sem a szívizom, sem más szövetek nem jutnak elegendő mennyiségű vérhez. Ezek a lerakódások pedig szívinfarktust is kiválthatnak.
[su_pullquote align=”right”]Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

[/su_pullquote]
Amit a szakemberek egyelőre nem tudnak, hogy mennyi kálciumot vehetünk magunkhoz naponta anélkül, hogy a szívinfarktus fokozott veszélyének tennénk ki magunkat. Mindenesetre, azt nem javasolják, hogy hagyjunk fel az ilyen típusú étrendkiegészítők fogyasztásával, mivel az eddigi tanulmányok nem mutattak olyan megalapozott összefüggést, mely egyértelművé tenné ezeknek a készítményeknek a káros hatását a szívre és az érrendszerre nézve. Ennek ellenére leginkább azt javasolják, hogy a kálciumot ne szintetikus forrásból, hanem természetes élelmiszerekből pótoljuk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here