Home Betegségek jelei Okozhat-e stroke-ot a stressz?

Okozhat-e stroke-ot a stressz?

14
0

A stressz ma már életünk velejárója. Kiküszöbölni, elmenekülni előle nem lehet, legfeljebb megtanulni kezelni, könnyebben feldolgozni. Erre számos technika áll rendelkezésünkre, érdemes többet kipróbálni, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Az elmúlt évtizedekben a tudomány óriási energiákat fektetett abba, hogy a stressz egészségre káros hatásait alaposabban feltérképezze. Kétséget kizáróan tudjuk, hogy számos betegség forrása és egyre valószínűbbnek látszik, hogy a stroke-kal is összefüggésbe hozható.

Bár a szakemberek szerint óvatosan kell kezelni a stroke és a stressz kapcsolatát, egyre inkább valószínű, hogy a pszichés stressz növeli a kockázatot. Új kutatás szerint azoknak, akik agresszívebbek, feszültebbek, lobbanékonyabbak, türelmetlenebbek, nagyobb eséllyel lesz stroke-juk, mint az életet lazábban felfogó embertársaiknak. Aki krónikus stresszben éli életét, csaknem négyszeresére növeli a stroke esélyét. Ráadásul ez az a faktor, ami már fiatalabb korban is növeli a rizikót. Míg a stroke többnyire 60-65 éves kor felett jelentkezik, a stresszel összefüggésben akár már évtizedekkel korábban is kialakulhat.
[su_pullquote align=”right”]Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

[/su_pullquote]
Egyes szakértők szerint a stressz tehát legalább olyan mértékű kockázatot jelent a stroke szempontjából, mint a magas vérnyomás vagy a mozgásszegény életmód. Egy vizsgálat szerint a stroke-ot elszenvedettek többségénél a megelőző 8 hónapban előfordult krónikus stressz, ami nagyban növelte a rizikót és el is vezetett a végső összeomláshoz. De mit tehetünk, ha nem tudjuk teljesen kizárni a mindennapjainkból? Amennyire lehetséges, próbáljuk meg könnyebben elengedni a stresszes élethelyzeteket, erre az egyik jó módszer, ha közben saját egészségünkre gondolunk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here