Home Betegségek jelei A szívinfarktus sokkal veszélyesebb a nőkre nézve

A szívinfarktus sokkal veszélyesebb a nőkre nézve

14
0

Mind a kiváltó okokat, mind a figyelmeztető jeleket tekintve a szívinfarktus igen sokban különbözik a nőknél és a férfiaknál. Nem véletlenül nevezik “esélyegyenlőségi gyilkos” betegségnek. Az Egyesült Államokban a legtöbb nő halálát ez okozza, felismerni a rá utaló tüneteket azonban pont ennél a nemnél igen nehéz, sokszor szinte lehetetlen.

A nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak hányingert, légszomjat, hát- és állkapocs fájdalmat, sokkal inkább, mint a szívinfarktushoz legáltalánosabb tünetként kapcsolt mellkasi panaszokat, ami elsősorban a férfiakra jellemző. Ezért fordulhat elő, hogy még az orvos sem ismeri fel és tudja időben azonosítani a jeleket, így a beteg nem részesülhet megfelelő kezelésben. Kiváltó okok tekintetében is van eltérés a két nem között, például a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatal nők körében sokkal gyakoribb a szívinfarktus, de ugyanez mondható el a magas vérnyomásban szenvedő nőkről is.

Összességében tehát a nők esetében jóval inkább fennáll az esélye annak, hogy a szívinfarktus bekövetkezik, egyrészt a fokozottabb hajlam, másrészt a megtévesztő és egyéb betegséggel könnyen összekeverhető tünetek miatt.
[su_pullquote align=”right”]Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

[/su_pullquote]A nők kevésbé valószínű, hogy időben megkapják azokat a kezeléseket, melyek adott esetben az életüket menthetnék meg. Tanulmányok szerint a nők ritkábban részesülnek olyan agresszív kezelésekben – pl. angioplasztika, bypass-műtét – szívinfarktust követően, mint a férfiak. A százalékos adatok sokatmondóak és arra figyelmeztetnek, hogy nagyobb hangsúlyt kell fordítani a nők felvilágosítására a szívbetegségekkel, így a szívinfarktussal kapcsolatban is. Ehhez kapcsolódóan az is fontos, hogy azt a tévhitet, mi szerint a szívinfarktus a férfiak betegsége, mielőbb felszámolják a nők körében.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here