Home Betegségek jelei A petefészekrák rizikófaktorai

A petefészekrák rizikófaktorai

16
0

A petefészekrák kb. 90%-a 40 évnél idősebb nőknél fordul elő. Ahogyan a legtöbb daganatos betegség esetében, itt is elmondható, hogy kockázata az életkorral együtt növekszik. A petefészekrák a leghalálosabb betegsége a női szaporítószerveknek. Csendes gyilkosnak is nevezik, mivel felismerni nehéz, kezdeti tünetei gyakran nem egyértelműek. Nagyon gyakran egészen addig diagnosztizálatlan marad, míg előrehaladott stádiumba nem lép. Ilyenkor már elterjed az egész hasüregben és más, távoli szervekre is áttétet képez. Ezután a túlélési esélyek már drasztikusan romlanak, a kezelések nagyrészt hatástalanok. A korai felismerésre éppen ezért kell nagy figyelmet fordítani, hiszen nem másról szól, mint az életben maradásról.

A becslések szerint a petefészekrák 5-10%-ban öröklött génmutáció miatt fejlődik ki. Azok a nők, akiknek a családjában már előfordult, fokozott veszélynek vannak kitéve. A betegség kockázatát növeli az ösztrogén hormon helyettesítő terápia, különösen nagy dózis és hosszútávú alkalmazás mellett. Összefüggést találtak a menstruáció kezdetének és elmaradásának időpontja, valamint a petefészekrák kialakulása között is. Kimutatták, hogy nagyobb eséllyel alakul ki ez a fajta daganatos betegség azon nőknél, akik 12 éves koruk előtt kezdtek menstruálni, illetve azoknál, akinél az utolsó vérzésre 52 éves koruk után került sor. Akik nem szültek, szintén fokozott veszélynek vannak kitéve, ahogyan azok is, akik dohányoznak vagy termékenységfokozó kezelésben részesültek. [su_pullquote align=”right”]Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

[/su_pullquote]A policisztás petefészek szindróma, valamint a méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata szintén növeli a petefészekrák kockázatát.

Figyelmeztető jelei lehetnek a hasi diszkomfort érzet, a puffadás, a székelési szokások megváltozása, rendellenes hüvelyi vérzés, emésztési zavar, szex közben érzett fájdalom. Ha ezeket tapasztaljuk, mielőbb forduljunk orvoshoz!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here