Home Betegségek jelei Okozhat-e daganatot a stressz?

Okozhat-e daganatot a stressz?

17
0

Tudósok felfedezték, hogy a mindennapos stressz növeli a rák kialakulásának esélyét. Bármiféle trauma, legyen az érzelmi vagy fizikai, egyenes út lehet a rákra hajlamosító génmutációk számára a betegség kifejlesztéséhez. Potenciálisan halálos kombináció ez! A vizsgálatok eredményei azt mutatják, a betegség kialakulását befolyásolhatják az érzelmi állapotok, beleértve a mindennapi munka és a magánélet miatt átélt stresszt is.

Mostanáig a kutatók úgy gondolták, egyetlen sejtben több génmutációra van szükség egy daganat kifejlődéséhez. Azonban kimutatták, hogy a mutációk akkor is elősegítik a daganat létrejöttét, ha különböző sejtekben találhatók, de a stressz utat nyit közöttük. Hogy az érzelmi stressz elősegíti a betegségek kialakulását, nem új keletű elképzelés. Azonban most már a rákkal is összefüggésbe hozták, nem véletlen, hogy a daganatok megelőzésének legfontosabb lépései között említik immár a stressz leküzdését, a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását is.

Hogy a stressz a rák egyik kiváltó oka lehet, valójában a század eleje óta tudjuk, de legalábbis feltételezzük. 1908-ban egy nemzetközileg elismert dietetikus és gyógynövény szakértő fejtette ki megalapozott véleményét arról, hogy a daganatok kialakulásának egyik legfőbb oka a stressz. De hogyan vezethet a stressz rákhoz?
[su_pullquote align=”right”]Figyelem!

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztal azonnal forduljon orvosához! Az Internetes cikkek csak információ adásra és megelőzést segítik elő. Nem adnak teljes körű felvilágosítást vagy akár diagnózist.

[/su_pullquote]
Többféle módon is. Például összekapcsolhatja a rákra hajlamosító génmutációkat, a stresszhelyzetben felszabaduló hormon is hozzájárul a daganat növekedéséhez vagy éppen megakadályozza a daganatos sejtek pusztulását.
Amit tehetünk, hogy igyekszünk megteremteni a test és lélek egyensúlyát, az érzelmi traumákat pedig a lehető leggyorsabban megpróbáljuk lezárni, még mielőtt azok daganatok vagy más krónikus betegségek kialakulását segítenék elő.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here